Wołowina na kamieniu

Dlaczego nasza wołowina jest tak wyjątkowa w smaku?

Nasze mięso sezonujemy w profesjonalnych szafach Dry Ager, które zapewnią perfekcyjny mikroklimat do dojrzewania wołowiny dbając o najważniejsze parametry temperatury i wilgotności powietrza.
Podczas dojrzewania mięsa przy kości, rozwija się jedyny w swoim rodzaju aromat, powstały dzięki aktywności enzymów. Pod sucha, czarna warstwa zewnętrzna, która musi zostać okrojona, wytwarza się orzechowo-maślany zapach i krucha struktura. Decydującym czynnikiem jest czas dojrzewania. Im dłużej mięso dojrzewa, tym bardziej intensywny smak.

Idealna temperatura procesu sezonowania na sucho mieści się w zakresie 1-4 °C przy wilgotności względnej wynoszącej 85%. Mięso sezonowane tradycyjnie charakteryzuje się bogatszym aromatem i smakiem oraz lepsza kruchością. Nasze mięso sezonujemy 3 – 5 tygodni. W tym czasie traci ono znaczna cześć zawartej w nim wody, nawet do 30 % co zmniejsza jego wagę. Nasze sezonowane steki w odróżnieniu od tych pospolitych mają większą zawartość „mięsa w mięsie” i w czasie grillowania lub pieczenia nie traci już tak wiele na swojej masie.

 

Starannie wyselekcjonowany, najwyższej jakości materiał, wydobywany z południowego zbocza jednego z zaledwie pięciu najniebezpieczniejszych wulkanów świata, położonego na Półwyspie Apenińskim. To dzięki jego właściwościom jesteśmy w stanie osiągnąć odpowiednią temperaturę, a co za tym idzie - niepowtarzalny smak i aromat grillowanych potraw.

Stopnie wysmażenia steków
Blue – czyli stek lekko obsmażony z każdej strony. To najbardziej krwista wersja steka, ciepła i surowa w środku. Takie wysmażenie steka możliwe jest tylko na patelni.
Czas wysmażania: 1-2 minuty.

Rare (mocno krwisty) – czyli stek słabo wysmażony. W tym wypadku rozpoczął się już proces ścinania białka, jednak mięso pozostaje czerwone w środku. Mocno krwisty stek ma rumiane boki i jest miękki w dotyku.
Czas wysmażania: 2-3 minuty.

Medium (średnio wysmażony) – najbardziej popularny stopień wysmażenia. Stek nie jest krwisty, ale zachowuje soczystość. W środku mięso powinno być brązowe.
Czas wysmażania: 4-6 minut.

Medium well – czyli dobrze wysmażony stek. Kolor mięsa staje się bardziej brunatny. Po dotknięciu jest twardawe, ale elastyczne.
Czas wysmażania: około 8 minut

Well done (dobrze wysmażony) – czyli bardzo dobrze wysmażony stek. Mięso ma brunatny lub szarawy kolor, a miejscami może nawet nosić ślady niewielkiego przypalenia.